Verzorging

Vacht

De Spaanse waterhond heeft van nature een krullende vacht. Wanneer de vacht langer wordt vormt deze koordjes. Als een Perro nat is, schudt hij zijn vacht stevig, in gedeelten, droog: hij begint vanaf zijn kop, daarna kop en lijf en tenslotte zijn lijf en staart. De vacht van een Perro stinkt in het algemeen niet. Ons klimaat is veel vochtiger dan het Spaanse, waardoor een Perro na een fikse regenbui of een zwempartij minder snel zal opdrogen. Hierdoor kan de vacht op den duur wel gaan stinken. Goed afdrogen (droogdeppen, niet wrijven) na het zwemmen helpt wel om dit proces te vertragen. Mocht het zo zijn dat uw hond stinkt omdat hij in de modder heeft gerold, mag u de hond 'wassen' met koud water en een zachte hondenshampoo (moet aangelengd zijn met water). Was de perro zeker niet te vaak, het gebruik van zeep vermindert namelijk de natuurlijke bescherming van de vacht (tijdelijk).


Hypoallergeen

Een voordeel van de Spaanse waterhond is dat hij niet verhaart. Vaak is dit ras dan ook geschikt voor mensen die allergisch voor honden zijn, dit is echter niet altijd het geval! Wanneer u een allergie voor honden heeft is het aan te bevelen om meerdere malen een bezoek te brengen aan plekken waar Spaanse waterhonden zijn. Het bezoek moet bij voorkeur enkele uren duren, waarbij u veel contact met de honden maakt. Test dit ook in een kleine ruimte.


Scheren

Minimaal 1 keer per jaar moet de vacht worden geschoren, maar vaker mag natuurlijk altijd! Hierbij moet de héle vacht eraf worden geschoren (ook op de staart en oren), om het rastypische uiterlijk te behouden. Er wordt dus geen model geschoren. De vacht van de Perro groeit ongeveer 1 cm per maand. Pups worden vaak voor de eerste keer geschoren op een leeftijd van 4 maanden. Wanneer u besluit de vacht van uw hond lang te laten groeien moet u rekening houden met extra verzorging van de vacht. Vaak gaat het niet 'vanzelf'. Daarnaast brengt uw hond in de lange vacht extra vuil naar binnen (zand, takjes).


Oren

In de oren van de Spaanse waterhond groeit ook haar, dit haar moet uit het oor worden verwijderd om te voorkomen dat de hond last krijgt van oormijten of oorontstekingen. U kunt het haar voorzichtig uit te gehoorgang verwijderen met uw handen of met een pincet. Na het verwijderen van het haar is het aan te raden het oor te reinigen met een daarvoor bestemde oorcleaner, omdat de perro veel last kan hebben van 'te veel' oorsmeer.


Ogen

De ogen van de Spaanse waterhond kunnen stofdeeltjes en vuil opvangen wanneer de vacht van de hond langer is. Het is aan te raden de ogen iedere dag te controleren op vuil, er kunnen zich ook haren in de ogen bevinden die u moet verwijderen van het oog. Mocht er een traanstreep aanwezig zijn dan kunt u deze verwijderen met een watje gedoopt in afgekoeld uitgekookt water.


Tanden

U dient regelmatig het gebit te inspecteren en eventueel tandsteen (laten) verwijderen. Hiervoor zijn krabbertjes te koop. Laten kauwen op een flostouw of diverse botten vermindert het tandsteen. U kunt ook regelmatig het gebit poetsen met lauw water of met speciale honden tandpasta. Als u uw hond regelmatig een bot/rauwe wortel geeft om op te kauwen houdt hij op natuurlijke wijzen zijn tanden schoon.


Verzorgingstips

Reu

Houd de beharing aan (de top van) de penis kort vanwege de hygiëne. Sommige reuen hebben (terugkerend) last van een ontsteking van de voorhuid: er komt dan een pus-achtige gele afscheiding uit de penis. Dit is eenvoudig te behandelen met de volgende middelen:

  • Prepusol (verkrijgbaar bij dierenarts)
  • Betadineoplossing (verkrijgbaar bij drogist)

Met een (injectie)spuit kunt u een beetje van een der bovenstaande middelen op zuigen en met het plastic opzetstuk (ipv van een naald) onder de voorhuid spuiten, penis vervolgens dicht houden en zacht 1,5 minuut lang masseren. Houdt een tissue of anderszins materiaal bij de hand om het vocht op te vegen / ruimen. Herhaal dit 4 dagen achter elkaar. Na een tijdje zal de afscheiding verdwijnen. 


Teef

De beharing rondom de vulva kunt u het beste kort houden in verband met de hygiëne. Als een teef loops wordt zal de vulva zwellen en aanvankelijk zal er een donkerrode later lichtrode afscheiding verschijnen. De loopsheid duurt meestal zo'n 17 tot 21 dagen. Rondom de 9/15 dag vindt de eisprong plaats. Op dat moment kan de teef gedekt worden, aangezien ze dan het vruchtbaarst is. De perro is ongeveer 2 keer per jaar loops. Tips:


  • Bloedspetters op de grond kunnen worden voorkomen door een 'loopsheidbroekje'. Deze zijn te koop bij een dierenwinkel, echter snijdt dit materiaal vaak bij de lies van de Teef. Zorg daarom voor een broekje van zacht materiaal (bv: badstof).
  • Noteer de dag waarop de loopsheid van uw teef begint. Zo zou u kunnen uitrekenen wanneer de volgende loopsheid waarschijnlijk zal plaatsvinden, zodat dat geen 'verrassing' zal zijn.
Share by: